Organske masline

Masline

Stablo i plodovi masline su cijenjeni još u doba drevnog mediterana. Masline su poznate po svom zdravstvenom blagotvornom djelovanju. One su tradicionalni sastojak mediteranske prehrane koja se već stoljećima koristi u kulinarstvu, ali i u medicini. Masagotvornom djelovanju. Masline su često dio mediteranske prehrane i u različitim oblicima su prisutne u kulinarstvu diljem svijeta. One su velik izvor tvari koje su važne za održavanje zdravlja, kao što su zdrave masnoće, antioksidansi i vlakna.

Jedna od najvažnijih tvari koje se nalaze u maslinama su mononezasićene masne kiseline. Ove vrste masnoća pomažu u snižavanju “lošeg” LDL kolesterola, a istovremeno povećavaju “dobri” HDL kolesterol. Ovo smanjuje rizik od srčanih bolesti i drugih bolesti povezanih s povećanim kolesterolom.

Masline su također bogate raznim antioksidansima, od kojih se najviše ističe oleuropein. Ova tvar ima antimikrobna svojstva i može pomoći u borbi protiv raznih bolesti. Drugi antioksidansi prisutni u maslinama su polifenoli, koji su također važni za održavanje zdravlja i sprječavanje bolesti.

Vlakna su još jedan sastojak maslina koji ima važnu ulogu u održavanju zdravlja. Vlakna pomažu u regulaciji probave i stvaranju zdrave crijevne mikroflore. Ovo može pomoći u sprječavanju bolesti poput raka debelog crijeva.

Osim navedenog, masline su bogate vitaminom E, koji je važan za zdravu kožu i imunološki sustav, te željezom, kalcijem i drugim mineralima.

Masline se obično nalaze u obliku ulja, kojim se začinjavaju razna jela ili koje se koristi kao baza za salatne preljeve. Masline su također popularni i samostalni snack ili dodatak predjelima. Ako tražite zdravu opciju za međuobrok ili dodatak jelu, masline su odličan izbor.

Comments are closed.